zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За нисък холестерол без лекарства



За нисък холестерол без лекарства

здраве.bg

Поддържането на ниски серумни нива на холестерола е особено важно за здравето - най-вече на сърцето и кръвоносните съдове, защото високите количества от т.нар. лош LDL холестерол са главна причина за атеросклеротични промени в съдовете. Около 25% от холестерола организмът ни набавя от храната, а останалата синтезира сам.

Най-общо борбата с високия холестерол може да се води по 3 основни начина:

На първо място, за да очаква каквито и да е резултати, човек трябва да води здравословен начин на живот – балансиран хранителен режим и редовна физическа дейност. Ако страдате от висок холестерол, обезателно трябва да включите в менюто си пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни мазнини.

На второ място идват хранителните добавки и билките, които в по-леките случаи са възможна добра алтернатива на медикаментите.

И на последно място, но, разбира се, съвсем не последно по значение, е „тежката артилерия“ - лекарствата с рецепта (например статините).

Когато обсъждате с вашия лекар терапевтичния подход, трябва да бъдат взети под внимание и всички ползи, и недостатъци на лечението. Така например ефектът от приема на някои хранителни добавки и билки може да е незначителен (или въобще да липсва), а други дори могат да бъдат опасни. И лекарствата с рецепта крият своите рискове. Въпреки безспорно по-голямата им ефективност в лечението на високия холестерол, в някои случаи и при някои хора те причиняват различни странични ефекти (най-често запек и коремни крампи).

Какъв подход да изберем

Трудно ще прегледате който и да е вестник (особено по-“жълтите“) без да забележите реклами на най-новите „чудодейни“ продукти-добавки за намаляване на холестерола. Някои от най-новите включват бета-ситостерол, D-лимонен, екстракт от зелен чай, лецитин, оризанол, масло от тиква, витамин Е. Преди обаче да се доверите, се консултирайте с вашия лекар. Ако при вас нивата са само леко повишени, вероятно няма да ви навреди да изпробвате някои....

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.