zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диета за подсилване на имунитетаДиета за подсилване на имунитета

dieti.info

Основна функция на имунната система е да предпазва от бактериите, вирусите и инфекциите, които предизвикват различните заболявания. Няма научни доказателства, които да свързват пряко промяната в начина на живот и хранителните навици с по-ефективната работа на имунитета. Най-често цел на изследванията в тази посока е каква роля играят възрастта, спортът, стресът, различните добавки и начинът на хранене върху функционирането на имунната система. Все повече се налага изводът, че диетата, която включва много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни мазнини допринася съществено за силен имунитет.

Белите кръвни клетки са жизнено важни за здравата имунна система и способността й да се бори с инфекциите и вирусите. Няколко изследвания показват, че витамин С подпомага производството на повече бели кръвни клетки в тялото. По този начин той също така има своето значение за лекуването на раните и фрактурите и за изграждането на тъканите, костите и зъбите, помага за понижаването на риска от сърдечни заболявания и удар. Най-добрите източници на витамин С са чушките, зелените листни зеленчуци, ягодите, зелето (особено къдравото), кивито, мангото, грейпфрутите.

Биофлавоноидите са група хранителни съставки, които помагат на имунната система да предпазва тялото от замърсителите, които го атакуват. Таксифолинът и рутинът са два важни биофлавоноида, срещащи се в най-голямо количество в цитрусовите плодове (портокали, грейпфрути и др.) и помагащи за доброто усвояване на витамин С. Елагичната киселина – друг биофлавоноид, е често срещана в ягодите, къпините, черешите, гроздето. Според редица експерименти тя блокира клетките, причиняващи рак. Катехините са още един биофлавоноид, който забавя процеса на стареене, от своя страна отслабващ имунната система. Катехините, които са сред най-популярните биофлавоноиди, са в най-високи концентрации в зеления и черния чай.

Според данните от изследванията цинкът повишава броя на Т-клетките, произвеждани от тялото...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хранене и диети    
 

more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.