Храненето: 12 здравословни навика от различните части на света
здраве.bg
... ястията може да допринесе за процесите на отслабване.
Например популярната в кухнята на Югоизточна Азия подправка куркума съдържа вещество, наречено съвсем не случайно куркумин, което потиска изграждането на мазнини и ускорява метаболизма.
Не пропускайте закуската (Германия)
Може да ви се струва нелогично това да се яде повече на закуска да води до отслабване, но е доказано - приемът на добре балансирана храна рано сутрин (като например варени яйца, препечена филийка, плодове) засилва метаболизма и увеличава усещането за задоволство, правейки ни по-малко податливи на високо калоричните изкушения по-късно през деня.
Разкършете крака и ръце (Индия и Холандия)
Свикнали сме и при най-малката нужда да скачаме веднага в автомобила, дори и ако хранителният магазин се намира на две преки. Противоположно на нас, в Холандия броят на велосипедите е по-голям от този на хората, като над половината от холандците използват ползват колелото си всеки ден.
В Индия пък хората предпочитат йогата, за да поддържат добра физическа форма, мускулна сила, а и да усъвършенстват своето познание. Докато в Европа думата йога се е превърнала в синоним на релаксация от стреса, в Далечния изток хората я възприемат най-вече като начин на живот. Освен това тя е и мощно средство срещу наднорменото тегло: комбинацията от практикуването й на празен стомах и изграждането на мускули води до засилен метаболизъм, което означава най-малко едно - повече изгорени калории.
Нисък приоритет на месото (Гърция и Близкия изток)
За традиционната средиземноморска кухня е характерна ниската консумация на месо и месни продукти. Там се набляга на плодовете и зеленчуците, в това число на маслините. Главен източник на белтъчини са ядките и нахутът, докато месото се използва много повече като допълнение към ястията.
Подобно на гръцката кухня, в много азиатски страни месото също се третира като гарнитура, а не като основно ястие. Белтъчините се набавят главно от риба и соя, сервирани...