zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Храненето: 12 здравословни навика от различните части на света



Храненето: 12 здравословни навика от различните части на света

здраве.bg

... ястията може да допринесе за процесите на отслабване.

Например популярната в кухнята на Югоизточна Азия подправка куркума съдържа вещество, наречено съвсем не случайно куркумин, което потиска изграждането на мазнини и ускорява метаболизма.

Не пропускайте закуската (Германия)

Може да ви се струва нелогично това да се яде повече на закуска да води до отслабване, но е доказано - приемът на добре балансирана храна рано сутрин (като например варени яйца, препечена филийка, плодове) засилва метаболизма и увеличава усещането за задоволство, правейки ни по-малко податливи на високо калоричните изкушения по-късно през деня.

Разкършете крака и ръце (Индия и Холандия)

Свикнали сме и при най-малката нужда да скачаме веднага в автомобила, дори и ако хранителният магазин се намира на две преки. Противоположно на нас, в Холандия броят на велосипедите е по-голям от този на хората, като над половината от холандците използват ползват колелото си всеки ден.

В Индия пък хората предпочитат йогата, за да поддържат добра физическа форма, мускулна сила, а и да усъвършенстват своето познание. Докато в Европа думата йога се е превърнала в синоним на релаксация от стреса, в Далечния изток хората я възприемат най-вече като начин на живот. Освен това тя е и мощно средство срещу наднорменото тегло: комбинацията от практикуването й на празен стомах и изграждането на мускули води до засилен метаболизъм, което означава най-малко едно - повече изгорени калории.

Нисък приоритет на месото (Гърция и Близкия изток)

За традиционната средиземноморска кухня е характерна ниската консумация на месо и месни продукти. Там се набляга на плодовете и зеленчуците, в това число на маслините. Главен източник на белтъчини са ядките и нахутът, докато месото се използва много повече като допълнение към ястията.

Подобно на гръцката кухня, в много азиатски страни месото също се третира като гарнитура, а не като основно ястие. Белтъчините се набавят главно от риба и соя, сервирани...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.