zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Антибиотиците са честа причина за чревни разстройстваАнтибиотиците са честа причина за чревни разстройства

20 септември 2010, здраве.bg

Дори на пръв поглед безобидните антибиотици могат сериозно да нарушат баланса на микроорганизмите, обитаващи червата, което би имало негативен ефект върху цялостното здраве, предаде Ройтерс.

Проучване, проследяващо ефектът на ципрофлоксацин, е показало, че този антибиотик потиска определени полезни бактериални щамове, което може да доведе до неблагоприятни последствия за целия организъм.

През проведеното 10-месечно проучване учените са подложили два пъти доброволците на 5-дневен курс с популярния антибиотик ципрофлоксацин. Резултатите от ДНК тестовете показват, че благотворната чревна микрофлора е намаляла в пъти, като е отстъпила своето място на болестотворни микроорганизми.

Все повече проучвания подкрепят тезата, че хората живеят в постоянна симбиоза с бактериите. „Добрите” микроорганизми в червата спомагат за процесите на храносмилане и защитават организма ни, като потискат прекомерното развитие на патогенни бактерии и гъбички.

„Крайните отдели на стомашно-чревния тракт играят ролята на една от най-сложните екосистеми на планетата“, твърдят специалистите, подготвили проучването.

Освен това чревните микроорганизми оказват благоприятно влияние на процесите на отслабване и играят роля във развитието на алергиите. Lactobacillus reuteri в кърмата например защитава новороденото от инфекция с ротавируси.

Няколко скорошни проучвани доказаха, че определени патогенни бактерии могат да предизвикат възпаление, което да засегне апетита и дори да причини хронично възпалително заболяване на червата, каквито са улцерозният колит и болестта на Крон.

Ето защо антибиотиците могат да бъдат особено опасни за здравословното състояние на човек и трябва да се приемат единствено след лекарско предписание.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    изследвания    лекарства    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.