zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пребиотици и пробиотици



Пребиотици и пробиотици

Разликата между пребиотици и пробиотици съвсем не е в едната буква...

здраве.bg

Пребиотици и пробиотици. Срещаме ги все по-често в публикациите – и про- и пре-. Приемаме някак машинално, че става дума за нещо полезно. Но всъщност, каква е разликата!?

Пребиотиците са несмилаеми хранителни фибри, които стимулират растежа на т.нар. добри бактерии, които обитават дебелото черво. За разлика от тях пробиотиците представляват живи бактерии, които са полезни за храносмилателния тракт на човека.

Пребиотици

Пребиотиците произхождат от въглехидрати, наречени олигозахариди - несмилаеми фибри, които преминават по цялата дължина на стомашно-чревния тракт без да се променят, т.е. Без да се усвояват. По време на това преминаване те стимулират растежа и развитието на полезните бактерии в червата.

Олигофруктоза и инулин са само два от многото фруктоолигозахариди, които отговарят на критериите за пребиотици. Пребиотичните фибри са устойчиви на топлинни амплитуди и на повишената киселинност в стомаха, което ги прави перфектната храна за полезните чревни микроорганизми.

Такива несмилаеми фибри можем да открием в най-големи количества в бобовите растения, пълнозърнестите храни и плодовете.

Пребиотиците могат да бъдат приемани също под формата на хранителни добавки или да се добавят допълнително към храните още пир тяхното производство.

Пробиотици

Бактериите в червата могат да бъдат както полезни, така и вредни. В действителност, при здравия организъм „добрите” и „лошите” микроорганизми, населяващи дебелото черво, се намират в динамично равновесие. Полезните потискат растежа и развитието на болестотворните бактерии и гъбички, които могат да причинят диария, запек, инфекции на червата или други части на тялото.

Пробиотиците представляват живи бактерии, които спадат към групата на „добрите”. Най-популярните видове пробиотици са щамове, принадлежащи към семеството на Lactobacillus и Bifidobacter. Безспорно най-добрите естествени източници на пробиотици са киселото мляко, кефира, айрана и други млечнокиселини продукти....

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.