zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Плажните чадъри не защитават напълно от изгаряне



Плажните чадъри не защитават напълно от изгаряне

До 60% от UV-лъчите преминават и през най-плътните чадъри за плаж.

здраве.bg

Чадърите за плаж не могат да защитят напълно кожата ни от въздействието на ултравиолетовите лъчи. Според испански учени от Университета на Валенсия най-малко 34% от UV-лъчите преминават и през най-плътните чадъри, защото някои успяват да прихванат изцяло преките слънчеви лъчи, но не и т.нар. разсеяно излъчване, което прониква от различни страни.

За да изследват количеството проникващи лъчи, експертите, цитирани от Би Би Си, поставили ултравиолетов датчик под чадър с диаметър 80 см и височина 1,5 м. Оказва се, че тъканта на чадъра спира прякото лъчение (до 95%), но част от разсеяното – около 60%! от общото количество UV-лъчи, все пак достига до кожата.

Испанските дерматолози напомнят, че наднорменото ултравиолетово облъчване не само покачва драстично риска от меланома, но и води до изгаляне, фотостареене на кожата, различни очни заболявания (особено катаракта), отслабване на имунната система и увреда на ДНК-структурите.

Атмосферата на Земята служи като естествен щит срещу вредното въздействие на ултравиолетовата радиация, но въпреки това специалистите препоръчват настойчиво да се използват всякакви възможни средства за защита от UV-лъчите: дрехи с дълги ръкави и дълги панталони или поли, шапка с голяма периферия, слънчеви очила, чадър, както и лосиони или кремове за слънцезащита. Освен това трябва да се избягва излагането на слънце в часовете между 11 и 16.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.