zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хапчето: вече 50 години история



Хапчето: вече 50 години история

20 май 2010, здраве.bg

Наскоро много хора имаха повод да отбележат една годишнина – за събитие, променило коренно живота им – пускането на пазара на първия контрацептив под формата на таблетка. Половината век история е променила из основи живота в някои общества. На други места, най-често по религиозни причини, употребата на контрацептиви продължава да бъде забранена.

На 9 май 1960 г. Американската агенция по лекарствата (FDA) обявява, че Еновид (Enovid), лекарство, предписвано от няколко години за лечение на менструални проблеми, е безопасно за използване като орален контрацептив, и с един подпис от ведомството на милиони жени била дадена свободата да правят избор, който преди това не е съществувал за тях - това, което било наричано просто “хапчето”, им дало свободата да избират кога и колко деца да имат и този днес толкова прост избор дълбоко променил живота им.

Кариерата

“С помощта на хапчето можехме да не се притесняваме от това да забременеем – можеш да следваш и да завършиш висше образование и след това имаш свободата да направиш кариера с това, което си научил” – споделя жена, завършила магистърска степен през 1970 г. преди да роди първото си дете на 32-годишна възраст.

Статистиката показва, че преди хапчето нежеланата бременност е била най-голямата пречка за младите жени да получат висше образование и да градят след това кариера. През 60-те години основната причина жените да напускат университета преди завършване е била именно това, че са забременявали. Но от тогава насам нещата коренно са се променили.

Днес в много страни на Европа и Северна Америка повече жени отколкото мъже имат висше образование в сравнение с 1960 г., когато само 3% от висшистите били жени.

Хапчето не само променило това колко далеч стигат жените в образованието си, но също така и начинът, по който правели секс. Било възможно да вземеш хапчето сутринта и след това да забравиш за притесненията – така т.нар. случаен секс станал далеч по-безопасен.

“Независимо дали си омъжена или необвързана...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    секс и здраве    лекарства    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.