zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Взаимното доверие заздравява бракаВзаимното доверие заздравява брака

здраве.bg

Във всеки мъж първоначално са заложени определени “опорни” точки в поведението, които трябва да окрилят жената, и с които тя много добре успява да си “служи”, твърдят семейни психолози от Каролинския институт в Швеция.

Става дума най-вече за прости неща, казват те: проявявайте например известна слабост пред любимия мъж, не се стремете да му показвате силата си.

Други са по-сложни: опознайте реално неговите силни страни, на които можете да се опрете, които самият той харесва и проявява свободно. Един обича да извежда семейството си извън града, друг предпочита да се занимава само с техника, трети - да готви, даже да чисти.

Семейният живот трябва да започне с подкрепата на тези силни прояви. Когато "патриархът" разбере, че жена му не гледа на него като на непохватен - мъжът много се страхува от това - в случаите, когато нещо не му се удава, той ще придобие по-голямо самочувствие.

Важно е обаче също жената да не си затваря очите за мъжките слабости, да не се опитва насила да ръководи мъжа, а да се опира на това, което е възможно. Тогава се увеличават и т.нар. зони на опора. Истината е очевидна - жената може да се довери на мъжа дотолкова, доколкото и на самата себе си.

На кого повече е необходимо чувството за женска защитеност - на жената или на мъжа. И на двамата! Жената трябва да покаже това на своя любим. На нея й е необходимо това чувство, за да се почувства под закрила. А мъжът, знаещ, че неговата избраница се чувства защитена, ще има по-високо мнение за себе си и ще прояви по-голяма отговорност.

Освен това чувството за защитеност създава у жената вяра в мъжа. Тя иска да се доверява, но и мъжът се нуждае да му се доверяват. Доверието дава необходимата свобода за действие и на мъжа, и на жената. Затова рано или късно съпрузите правят напълно логична и оправдана стъпка: съгласуват един с друг своите действия. А с изграждането на такава система за лична отговорност започва нормалният, безкрайно разнообразен семеен живот.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    психология    
 

more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.