zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сънят подобрява паметта20 февруари 2006, здраве.bg

"Нищо не е по-добро от пълноценния нощен сън, особено за възстановяване на паметта или повишаване на способността за изучаване на чужди езици", обобщават американски изследователи.
Ползата от съня е общоизвестна, но учени от Университета на Чикаго са провели ново изследване, доказало, че докато спим, мозъчната дейност затвърдява нашите знания и информация, получени през деня, и по този начин осигурява по-доброто познаване на различните предмети и езици.
Даниел Марголиаш, ръководител на научния екип утвърждава тезата, че сънят има два ефекта върху паметта - обединява спомените, защитавайки ги от следваща намеса или разпадане, но също така възстановява забравените спомени.
Марголиаш и неговите колеги са проверили способностите на три групи доброволци за запаметяване на информация. На предварително разпределените по групи според индивидуалните си способности хора е било предложено да запомнят различни думи.
Проверката за ефективност на паметта е била проведена след час. Като краен резултат само 54% от студентите възпроизвели правилно всички думи.
Втората група е била обучавана сутрин и е проверявана след 12 часа. Тук само 10% имат добри показатели при запомнянето, докато онези, които са обучавани вечер и са проверявани на следващата сутрин след нощен сън, подобряват процеса на запомняне с 19%.
По този начин учените правят извода, че сънят увеличава паметта за значимата информация, получена през деня, и намалява второстепенната, подобрявайки паметта и процеса на обучение.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.