zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

По-здрави само за 90 секунди



По-здрави само за 90 секунди

16 много лесни и бързи начина да направите нещо добро за здравето си.

здраве.bg

... намали кръвното налягане. Седнете на удобен стол и оставете дишането си да се задълбочи. Вдишвайте през носа, издишайте през устата. Затворете очи, за да ограничите разсейващите фактори. Оставете корема си да се отпусне – целта е да му позволите да се издига и спуска с всяко вдишване.

7. Изяжте едно яйце

Защо? Изостря зрението

Без да пренебрегваме морковите, но някои скорошни изследвания показват, че яйцата са още по-добър източник на полезните за очите антиоксиданти, известни като каротеноиди. Лутеинът и зеаксантинът са ключовите за зрението каротеноиди – единствените, които помагат на макулата на ретината, отговорна за централното зрение. Яйцата не съдържат толкова лутеин и зеаксантин колкото тъмно зелените листни зеленчуци, но според специалистите тялото абсорбира антиоксидантите от яйцата по-пълноценно.

Притеснявате се за холестерола? Няма повод – изяждането на едно яйце на ден повишава нивата на лутеин (с 26%) и зеаксантин (с 38%) без това да се отрази на равнището на холестерола и триглицеридите.

8. Изяжте купичка пълнозърнеста закуска

Защо? Ограничава опасните възпаления.

Мащабно изследване, проследило в продължение на 15 г. почти 42 000 жени в периода след менопаузата, сочи, че при тези, които всяка седмица са употребявали пълнозърнести храни в достатъчно количество, рискът от диабет, астма или сърдечни заболявания е по-нисък с над 40%.

Добри варианти са овесената каша, кафявият ориз, черният хляб, пълнозърнестите житни закуски, булгурът и пуканките. Този тип храни съдържат биологически активните части на растението, т.е. това, което е поддържало растението живо, поддържа и този, който го яде.

9. Изтегнете краката си

Защо? Увеличава силата.

Ако имате тежест в краката, не само ще подобрите гъвкавостта чрез разтягането, но и ще увеличите здравината на мускулите - това показват резултатите от изследване. Според тях подобна серия от упражнения, изпълнявана редовно, се отразява особено добре на гъвкавостта и силата...

 
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.