zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пушенето влияе зле и на интелекта



Пушенето влияе зле и на интелекта

30 март 2010, здраве.bg

Досега се смяташе, че тютюнопушенето вреди на белите дробове и провокира сърдечни заболявания. Израелски учени са установили, че вредният навик влияе негативно и на интелекта. Специалистите от Медицинския център “Шеба” са изследвали над 20 хиляди младежи на възраст между 18 и 21 г. и са констатирали, че при пушачите коефициентът на интелигентност е по-нисък от този на непушачите. Нещо повече – колкото повече са цигарите, толкова показателят е по-нисък, съобщава британският вестник “Дейли мейл”.

При типичния пушач на 18-21 г. средният коефициент на интелигентност е бил 94, докато при въздържателите 101. При пушещите повече от кутия на ден, той не е надвишавал 90 въпреки че останалите показатели при всички участници в изследването са били еднакви.

Засега учените не са в състояние да обяснят точния механизъм, по който тютюнопушенето понижава интелекта, но са склонни да приемат, че в част от случаите става дума за вече известния факт – хората с по-ниско IQ по-често стават пристрастени пушачи.

Нека напомним, че ниският коефициент на интелигентност е един от най-верните признаци за склонност към сърдечно заболяване. По-точно той е на второ място след тютюнопушенето, а едва след него са кръвното налягане и заседналият начин на живот.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.