zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Откриха шести вкус у човека - към мазното



Откриха шести вкус у човека - към мазното

18 март 2010, здраве.bg

Освен добре известните на науката пет вкуса, които човек може да различава, всъщност има и шести – този към мазното, смятат австралийски учени. Високата чувствителност, която някои хора имат към мазното, им дава възможност интуитивно да подбират храните така че да не пълнеят.

“Знаем, че човешкият език може да открива пет вкуса – сладко, солено, кисело, горчиво и вкусът на белтъчините”, отбелязва групата диетолози от Университета “Дикин”, цитирани от изданието British Journal of Nutrition, “Но всъщност се оказва, че хората разпознават още един вкус – този към мазнините. При наличие на висока чувствителност човек отдава предпочитание на храните с ниска масленост, благодарение на което такива хора имат и по-нисък индекс на телесното тегло. Други пък са с много по-ниска чувствителност и затова са предразположени към напълняване”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.