zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Теглото ни зависи и от полезните бактерии



Теглото ни зависи и от полезните бактерии

здраве.bg

Полезните бактерии, които живеят в стомаха на човек, регулират не само обработването на храната, но и апетита, смятат учени от Университето “Емори”, САЩ. Резултатите от проведените изследвания показват, че хората с нормално тегло и тези с излишни килограми се различават по състава и обема на полезната микрофлора, която живее в стомаха им.

По време на проведените експерименти се е оказало, че при промяна на вида и количеството полезни бактерии се променят редица основни показатели на функциите на тялото, което води до повишен риск от поява на високо кръвно, холестерол и инсулин в кръвта.

Според авторите на изследването, нарушенията в състава на микрофлората на стомаха води до промяна в обмяната на веществата в целия организъм, а освен това увеличава и апетита.

“Хората пълнеят, защото ядат повече”, казват американските учени, цитирани от списание Science, “Но това не е само защото храната е евтина и лесно достъпна. Оказва се, за това е причина и промяната в баланса на полезни бактерии”.

За да може да се контролира той, учените съветват редовно да се употребяват храни, съдържащи пробиотици и пребиотици, които позволяват микрофлората да се поддържа в нормалното й състояние.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.