zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Може ли да се измери любовта?Може ли да се измери любовта?

Доказано е, че хората, щастливи в своя брак, живеят по-дълго и имунитетът им е по-силен.

Бурята от хормони има своя химическа логика.

здраве.bg

Да, смятат психолози и правят удивителни открития. Чрез компютърна томография на мозъка на влюбените екип начело с професора от Ню Йорк Артър Арън е установил, че влюбването действа по същия начин както и кокаинът, твърди вестник Los Angeles Times: “Когато човек види снимка на обекта на своята любов, в съответния дял на мозъка, отговорен за мотивацията и възнаграждението, се отделя голямо количество допамин – същият хормон, с който се насища кръвта ни при всяко приятно занимание”.

По-късно се отделят и хормоните окситоцин и вазопресин, типични за моментите, в които човек създава близък емоционален контакт. “Окситоцинът се покачва рязко например при продължителен поглед към възлюбения, при прегръдка или при секс. Същият хормон формира и привързаността на майката към нейното дете”, коментира проф. Арън. Вазопресинът пък се отделя при аналогични ситуации, но в тялото на мъжа.

Традиционно медицината счита, че при повечето двойки страстната любов, съпроводена от “буря на хормони”, постепенно, но доста скоро, се сменя с по-спокойни чувства. Но неотдавна аналогично по типа си изследване, проведено в Калифорния, е показало, че при някои двойки, които са заедно от над 20 г., страстта никак не е намаляла. “Почти 30% от двойките демонстрират такава голяма трайност на силните си чувства”, коментира Бианка Асеведо, “Окситоцинът и вазопресинът при тях включват и дяла на мозъка, отговорен за чувството на душевно спокойствие и дори увеличават търпимостта към болката”.

Психолозите са убедени, че всеки човек може да въздейства на своя хормонален фон, като подбира и прави интересни и приятни за него неща и по този начин стимулира отделянето на допамин: “Започнете да правите заедно нещо ново, което носи удоволствие и на двамата. Доказано е, че хората, щастливи в своя брак, живеят по-дълго и имунитетът им е по-силен”.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 

more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.