zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравето зависи и от интелигентността ниЗдравето зависи и от интелигентността ни

Ниското IQ покачва риска от заболявания на сърцето.

здраве.bg

Ниският коефициент на интелигентност е един от най-верните признаци за това какъв е рискът от сърдечно заболяване. Сред останалите фактори той заема второ място по важност след пушенето, а едва след него се нареждат високото кръвно и заседналият начин на живот, съобщава британският в. “Дейли телеграф”. Заключението е на екип учени, финансирани от британския Съвет по медицински изследвания.

Д-р Дейвид Бати, ръководител на проекта, обяснява важността на IQ-то по отношение на риска от сърдечни заболявания с факта, че хората с нисък коефициент на интелигентност далеч по-рядко се придържат към здравословен начин на живот, а и са принудени да се справят с проблеми, които впоследствие се отразяват на интелекта и здравето им.

През декември 2009 г. специалисти от Каролинския институт и Университета на Гьотеборг, Швеция пък доказаха наличието на връзка между добрата физическа кондиция и високия коефициент на интелигентност. Техните експерименти са показали, че човекът в добра физическа форма, по-рядко страда от сърдечни и белодробни заболявания – най-вече заради по-доброто снабдяване на организма с кислород. Но шведските специалисти не са установили връзка между нивото на интелигентността и физическата сила.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.