zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Скуката буквално ни убиваСкуката буквално ни убива

12 февруари 2010, здраве.bg

Колкото повече скучае човек, толкова по-рано умира. Това е заключението на британски учени от Университетския колеж в Лондон. Сама по себе си скуката не убива, но тя бързо се превръща в причина за опасно за здравето поведение – злоупотреба с алкохол, цигари, наркотици или поява на психични отклонения, които провокират преждевременна смърт.

Учените, цитирани от АП, са анализирали резултатите от анкети, проведени преди повече от 25 г., сред близо 20 хиляди души на възраст от 35 до 55 г. През 2009 г. те изготвили статистика колко от анкетираните са починали и какво е здравето на останалите. Оказало се, че сред тези, които са се оплакали, че водят скучен живот, смъртността е над 2 пъти по-висока, като основна причина за нея са били сърдечносъдови заболявания.

Макар по думите на самите специалисти резултатите да са все още предварителни, връзката между скуката и по-ранната смърт изглежда напълно логична – скучаещият човек няма мотивация да се храни правилно, да води физически активен начин на живот.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.