zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-ефективните средства срещу грип – маската и чистите ръцеНай-ефективните средства срещу грип – маската и чистите ръце

здраве.bg

Обикновените маски за лице и правилната хигиена на ръцете могат ефективно да намалят риска от предаване на вирусите дори през активния за тях зимен сезон. Тъй като в условията на епидемия или активно разпространение на вирусните заболявания, ваксините невинаги са достъпни (или дори такива все още не съществуват), най-доброто, което можем да направим е да мием редовно ръцете си и при контакти с други хора да носим маска на лицето, смятат американски епидемиолози от Университета на Мичигън.

По време на проведения от тях експеримент, хората, които редовно са били с маски и са измивали ръцете си с дезинфектант, са били с 35 до 51% по-малък риск от вирусно заболяване.

Тъй като резултатите са били практически еднакви с тези на групата от доброволци, които само са носили маски, учените заключават, че допълнителното третиране на ръцете с дезинфектант не допринася за предпазването от заболяване. “Защитните маски и измиването на ръцете с топла вода и сапун е това, което ни осигурява двоен ефект. Тези очикновени и достъпни във всекидневието мерки са наистина най-доброто, което можем да направим, за да намалим съществено риска от заболяване”, заключават американските специалисти, цитирани от Ройтерс.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    хигиена    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.