zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Наркотичната зависимост е преди всичко психолигически проблем



18 февруари 2006, здраве.bg

Проблемът за лечението на наркотичната зависимост става все по-актуален през последните десетилетия. Основното според специалистите е, че от една страна става дума за прочистване на тялото от химическите вещества, към които то е привикнало, а от друга - за възможността да се освободи човек чисто психологически от стремежа да получава онези вещества, с които организмът му е привикнал. Последното важи не само за наркотичните вещества, но също за цигарите и алкохола.
За експертите физическото освобождаване от наркотичните вещества от организма е може би "най-лекия етап на лечението ".
В едно американско изследване върху ветераните от Виетнам, където по ред причини употребата на наркотици е била широко разпространена, е установено, че чисто физиологичното освобождаване е сравнително лесно. Много от изследваните бивши войници във виетнамската война са свикнали да взимат хероин по време на войната, но малко от тях са запазили тази зависимост при завръщането си в родината - те са излезли от стресовата ситуация, която е провокирала тяхната психологическа зависимост. Така те са се излекували от физиологическото си влечение и наркотиците вече не ги привличат.
Разбира се, изчистването на организма от токсични вещества на практика не е толкова лесна и ефективността много зависи от породената зависимост към наркотичните вещества.
За детоксикация са необходими от няколко дни до месец, а понякога и повече. Болните страдат от преумора, депресия и възбуда. Понякога се наблюдават интересни симптоми на детоксикация, например на пациента му се струва, че ръката му се е отделила от тялото. Рязкото спиране на наркотиците може да доведе и до припадък.

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.