zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

20 уж логични, а всъщност абсурдни слуха за здравето20 уж логични, а всъщност абсурдни слуха за здравето

Всички газирани напитки повишават риска от бъбречни заболавяния - това е доказано.

Популярността на някои погрешни схващания, по никакъв начин не ги превръща в правилни.

здраве.bg

... соята, те се отнасят само до тази, която при отглеждането си е третирана с химикали с неустановена безопасност (такива в повечето страни по света не могат да бъдат използвани!) – в резултат на това може да се стигне до увеличаване на т.нар. фитоестрогени в соята - растителни химикали, които функционират по начин, близък до този на хормона естроген. Излагането на организма на високи количества полиестрогени може да стимулира растежа на раковите клетки.

Въпрос: От яденето късно вечер напълнява ли се?

Отговор: Възможно е, но не защото метаболизмът ви внезапно се забавя през нощта (което е много често срещано, но погрешно твърдение!). Основно има значение колко ядете, а не кога. Въпреки това не е препоръчително вечер да приемате повече от 20% от калориите, които организмът ви харчи за едно денонощие. Причина за погрешното твърдение, че който яде вечер, напълнява, може би е навикът, който много хора имат – да вечерят обилно и да похапват пред телевизора, т.е. да поглъщат далеч повече калории от тези, които са им нужни. Но подобна вреда ще си нанесете с всяко преяждане, независимо от часа на денонощието.

Въпрос: Наистина ли газираната вода е вредна за бъбреците?

Отговор: Да. Според едно изследване, редовното пиене на половин литър сода на ден (независимо диетична или обикновена) удвоява риска от хронично заболяване на бъбреците. Всъщност консумирането на каквато и да е газирана напитка се асоциира с определени рискови фактори за заболяване на бъбреците (високо кръвно налягане, диабет и камъни в бъбреците). Специалистите предполагат, че фосфорната киселина е евентуална причина за негативния ефект. Тя често се свързва с уринарни промени, които допринасят за камъни в бъбреците.

Содата е вредна и заради още нещо – консумацията й се асоциира със значително понижена плътност на костите при жените, т.е. повишаване на риска от остеопороза и фрактури.

Въпрос: Повторното потапяне на резенче наистина ли разпространява микроби?

Отговор: Това...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 

more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.