zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

20 уж логични, а всъщност абсурдни слуха за здравето



20 уж логични, а всъщност абсурдни слуха за здравето

Всички газирани напитки повишават риска от бъбречни заболавяния - това е доказано.

Популярността на някои погрешни схващания, по никакъв начин не ги превръща в правилни.

здраве.bg

... до няколко на ден (за повече от 4 години!).

Въпрос: Наистина ли може мускулите да се превърнат в мазнини?

Отговор: Не. Мастната и мускулната тъкан са различни и едната не може да се преобразува в другата. Но понякога може и да изглежда сякаш се случва така. Това се дължи на факта, че човек от 30-те си години започва да губи мускулна маса, особено ако не тренира или не се движи достатъчно. Изчислено е, че за 10 години метаболизмът може да намалее с около 3%. Мазнините обикновено се появяват там, където някога сте имали стегнати мускули - като задната страна на ръцете например.

Въпрос: Пикантните храни подобряват ли метаболизма?

Отговор: колко лесно би било, ако е така! Скоростта на метаболизма ви се определя от пола, височината, теглото, телосложението и възрастта. Тези фактори определят количеството калории, което тялото ви ще изгори, за да поддържа основните си функции. Яденето на пикантни храни не може да повиши (поне не значимо, за да се превърне във фактор) скоростта на обмяна на веществата и да ви помогне да изгорите повече калории.

Въпреки че температурата на тялото може временно да се повиши и сърцето да бие малко по-бързо, след като сте яли пикантни храни, в по-дългосрочен период подправките нямат никакъв принос за скоростта на метаболизма ни.

Въпрос: Истина ли е, че течната очна линия предизвиква синусови инфекции?

Отговор: Такава ситуация предполага, че очната линия е способна да се оттече в синусите, да се отложи и да предизвика инфекцията, но това е невъзможно. Естественият процес на сълзене може да пренесе малки частички грим в слъзните канали, но те се оттичат навън през ноздрите. Ако получите раздразнение на окото и синусови симптоми, след като сте сложили очна линия, вероятно става дума за алергична реакция.

Въпрос: Бялото брашно наистина ли е избелено с опасни химикали?

Отговор: Не. И ние сме срещали подобни твърдения в Мрежата - например че брашното се избелва с алоксан (съставка, която причинява...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.