zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Почивните дни покачват самочувствието и настроението



Почивните дни покачват самочувствието и настроението

здраве.bg

Хората от всякакви професии – от строители до секретарки, лекари или юристи, усещат видимо подобряване на настроението и прилив на енергия, ако са си починали пълноценно през двата неработни дни. Положителният ефект на уикенда върху самочувствието в голяма степен обаче е свързан със свободния избор на занимание и възможността да се прекарат съботата и неделята с близки и приятели, смятат психолози от Университета на Рочестър, щата Ню Йорк, Университета на щата Вирджиния и Университета “Макгил”, Канада.

Дори тези, които харесват работата си или са удовлетворени от заплащането и кариерата си, имат нужда от пълноценна почивка през почивните дни: да ги прекарат така както искат и да си отдъхнат от напрежението и стреса на работната седмица, твърди екипът от учени, цитирани от Би Би Си.

Те са наблюдавали промените в настроението и самочувствието на хора от 18 до 62-годишна възраст, които работят не по-малко от 30 часа седмично. Освен чисто психични показатели, са били отчитани и физиологични фактори като симптоми на стреса: главоболие, храносмилателни проблеми, лесна умора.

Оказва се, че и мъжете и жените в края на работната седмица се чувстват еднакво – както психически, така и физиологически, независимо от типа работа, броя работни часове, заплащането, образованието, семейното положение и възрастта.

“Донякъде неочаквано в почивните дни, а не в работните, хората имат по-добро самочувствие и повече увереност в себе си”, казват авторите на изследването и обясняват положителния ефект на добре прекарания уикенд с теорията за основните потребности за благополучие: личната свобода, родството и осъзнаването на собствената компетентност, т.е. все неща, които ни е по-лесно да си докажем именно в събота и неделя, когато почиваме.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.