zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Полезните бактерии и дисбактериоза



Полезните бактерии и дисбактериоза

Постоянният стрес, неправилното хранене, модерните диети, безконтролното самолечение, особено с антибиотици, убива полезните за организма микроорганизми.

здраве.bg

Постоянно влизаме в контакт с различни микроорганизми от заобикалящата ни среда или с тези, които живеят по повърхността на кожата, лигавиците, а също така вътре в нашия организъм (в частност в червата, където са най-много). В хода на еволюцията човешкото тяло и микроорганизмите са се научили са съществуват в баланс.

И човекът, и микроорганизмите получават максимална полза от взаимодействието си. Това взаимноизгодно сътрудничество или казано на научен език – симбиоза, позволява на бактериите да получават необходимите за тях питателни вещества и среда за съществуване и развитие.

При това микробите също допринасят полза - те изработват ферменти, помагат на организма да преработва храната, регулират обратното абсорбиране в стомаха на жлъчните киселини, половите хормони и холестерола, участват във водно-солевия обмен.

Бактериите отделят жизнено необходими вещества (витамини, антибиотици, хормони и т.н.), обезвреждат различните токсини, служат за източник на енергия. Те играят огромна роля в поддържането на имунитета и противодействат на злокачествените новообразувания.

Полезните микроорганизми логично се борят с вредните – за да запазят своята среда за развитие. По този начин стабилната микрофлора предпазва червата от заселването на странични микроби.

Понякога естественият баланс на микроорганизмите се нарушава - променя се техният количествен и качествен състав. Много са причините, които могат да доведат до подобни проблеми - например баналното преяждане или емоционално наситеният ден.

Но в здравия организъм проблемите са за кратко. Дори след такава “радикална” процедура, каквато е хидроколонотерапията (апаратно прочистване на червата), първоначалният микробен фон се възстановява само за няколко часа, максимум едно денонощие.

Организмът, отслабен от постоянния стрес, неправилното хранене или ограничаващата диета, от безконтролното самолечение, особено с антибиотици, вече не е в състояние да запази полезните бактерии и те загиват. Освободеното...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.