zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо и как да избираме замразени храни



Защо и как да избираме замразени храни

Замразените храни безспорно са удобство, но трябва да умеем да ги избираме.

здраве.bg

Замразените храни без съмнение са удобство за съвременния зает човек, който няма или не иска да отделя много време в кухнята. Затова и все повече хора започват да се възползват от това, което магазините ни предлагат. Но, разбира се, не всички замразени продукти и ястия са с еднакво качество. Какво да направим, за да е правилен нашия избор:

1. Калориите са най-важни

Порция замразена храна е замислена така, че да замести едно нормално ядене. Поради тази причина тя трябва да съдържа не повече от една трета от общия брой калории за деня. За режим на хранене с 1500 калории, включващ и две малки похапвания от по 150 калории, остават по 400 калории за закуска, обяд и вечеря. Т.е. когато замествате едно основно хранене с порция замразена храна, ограничете калориите до 300-350 и при нужда допълнете с малко зеленчуци.

2. Размерът и хранителните качества

Дори калориите да са в нормата, това също може да има негативни последици – недостатъчните (поне на вид) порции ни карат да искаме повече от необходимото.

Понякога замразените порции просто са твърде малки, т.е. човек най-често си дояжда след това. В дългосрочен план по тази причина не се стига до ефективно намаляване на калориите. Едно хранене, което не засища на обяд или вечеря, твърде бързо възвръща чувството на глад и кара човек да похапва – най-често нездравословни неща по-късно през деня.

Диетолозите препоръчват замразените ястия да се допълват със салата, задушени зеленчуци – пресни или замразени - или плод. Така ще се увеличи приемът на фибри, които помагат за бързото засищане без да консумират излишни калории.

3. Опаковката може да е подвеждаща

Колкото и да не обичате да четете етикета със съдържанието, това може да се окаже решаващо – иначе жалко за усилията. Понякога замразените порции имат здравословно звучащи имена или изглеждат страхотно. Въпреки вида и името си обаче, те може да не предлагат много откъм хранителна стойност или пък да са с високо съдържание – най-често...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.