zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

До Коледа - 40 дни пости! Кога има смисъл?



 До Коледа - 40 дни пости! Кога има смисъл?

Коледния пост: e от полза, ако устоите на изкушенията - и на тялото, и на духа.

здраве.bg

... мускул. При отказа от храна, освен възникването на недостиг на витамини и други важни хранителни вещества, се включва и процесът на изразходване на вътрешните резерви. Но за съжаление се изразходва повече не запасът от мазнини, а мускулната тъкан.

Все пак Мюлер подчертава, че при хората, които редовно спазват постите, не се наблюдават вредни промени, и обяснява факта с това, че е налице постепенно свикване с продължителния отказ от определена храна.

За наше щастие, плодовете и зеленчуците винаги са заемали достойно место на трапезата на българина. Нашият организъм е ориентиран на 70% към употребата на растителна храна, и само на 30% - към животинска. Прекомерното изобилие на месо в диетата води до пренасищане на тялото с продуктите на разпада на белтъчините. Често в резултат на това се стига до ленивост на червата и запек. Освен това месните ястия съдържат и много сол, която оказва негативно влияние на ставите и кръвоносните съдове.

Повечето зеленчуци се отнасят към диетичните продукти, които способстват за преработването и усвояването на белтъчините, мазнините и въглехидратите, а притежават също профилактично действие, като повишават съпротивителните сили на организма към различни инфекции.

Доказано е, че употребата на растителна храна понижава риска от възникването на сърдечно-съдови заболявания, които често са свързани с повишаването на нивото на холестерола в кръвта. Организмът се пренастройва към употребата на вътрешните запаси от мазнини, а вредните продукти от обмяната на веществата активно извежда.

Трапезата по време на пости не трябва да бъде еднозначен и почти мрачен подбор на ястия.

Плодовете и зеленчуците съдържат органични киселини, етерни масла и фитонциди, които придават на ястията неповторим и приятен вкус и аромат. Тези вещества стимулират секрецията на жлезите и подобряват храносмилането.

Пресните и прясно замразените плодове и зеленчуци са отлична нискокалорична храна, богата на целулоза - прекрасен източник...

 
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.