zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Истерична епидемия



Истерична епидемия

Досега жертвите на новия грип у нас са 5. Средно за един грипен сезон смъртните случаи са 3 до 5 хиляди, сочи статистиката.

Защо новият грип всъщност не е толкова страшен.

7 ноември 2009, Капитал
четете още в capital.bg


... и болници. Te предлагат моментална възможност за лечение с антивирусни препарати, които водят до по-малко усложнения и смъртни случаи.

4. Какво означава официалното обявяване на грипна епидемия?

Затваряне на училищата и детските градини. Национална епидемия се обявява, когато заболеваемостта достигне 200 на 10 хил. души. Досегашните епидемии в различните региони и училища са определени на база числеността на населението и тесния контакт, който имат хората помежду си.

А обявяването на епидемия означава, че ще бъдат прекратени плановите операции, ще бъдат затворени женските консултации и ще бъде обявена грипна ваканция в училищата и университетите, която ще продължи минимум седем дни. МЗ ще препоръча да не се провеждат митинги, стачки, събрания, които могат да улеснят предаването на вируса. Няма да има ограничения за намален работен ден или пълно спиране на работата в държавните институции. Няма да се въвежда и задължението работещите на обществени места да носят защитни маски.

5. Защо в България още няма ваксини?

Лоша организация. Отговорът на този въпрос минава през малко история. С координацията на държавните институции в подобна ситуация се занимава Националният пандемичен комитет. Той съществува на хартия отпреди три години – още от предишната истерия с птичия грип. Именно тогава повечето европейски правителства сключиха предварителни договори със световните производители на ваксини за доставка на продукта им при евентуална пандемия.

Тъй като разполагат и с повече средства в националните си пандемични комитети и в бюджетите си, останалите европейски правителства имат такива договори и са направили поръчки за ваксини, които да им стигнат за масово покритие на населението. България не само че няма такъв договор, но и никога не е плащала нито от здравното министерство, нито от здравната каса ваксинирането срещу грипен вирус. Останалите европейски държави, министерства или здравни каси, включително и в съседните държави на България,...

 
 
Още по темите:
грипът А/H1N1    заболявания    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.