zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Истерична епидемия



Истерична епидемия

Досега жертвите на новия грип у нас са 5. Средно за един грипен сезон смъртните случаи са 3 до 5 хиляди, сочи статистиката.

Защо новият грип всъщност не е толкова страшен.

7 ноември 2009, Капитал
четете още в capital.bg


Aко при първите симптоми на нещо близко до настинка изпадате в неистов ужас, че свинският грип ви е стигнал с кокалестите си пръсти и започвате да търсите връзки, за да си намерите тамифлу, диагнозата ви е ясна. Най-вероятно сте се заразили от масова паника, която тази година е с ранг на истерична епидемия.

Основания за притеснения няма. Макар че грипният вирус A(H1N1) през лятото стресна всички с неочаквано големия брой смъртни случаи в Мексико, всичко оттогава говори, че той дори е по-малко опасен от други грипни вируси. Апокалипсисът, с който тогава медиите и международните организации плашеха, за щастие не се случи. Думите епидемия и пандемия може и да звучат страшно, но в случая те просто описват разпространението на едно заболяване, което в огромна част от случаите минава за няколко дни. По много груби сметки смъртността от усложнения вследствие на грипа в момента е около 0.005%.

Въпреки че тези факти се повтарят от различни лекари през последните седмици, паниката сред хората не намалява. Според статистиката на Google в началото на ноември хората у нас търсят в интернет информация за грипа близо 4 пъти повече отколкото миналата година.

В същото време заболеваемостта сега е все още по-слаба, отколкото тогава. Иначе казано, те много повече се притесняват, отколкото боледуват. А основания за паника, както ще видите и от отговорите на следващите въпроси, няма. Единственото притеснително в случая са причините за истерията. Защото истинските причини за нея са в недоверието на хората към здравната система и към компетентността на властите да се справят с кризи.

1. Вярно ли е, че AH1N1 е чак толкова опасен?

Не. Не е вярно. В резултат на усложнения при заразяване с грип всяка година в България умират между 2500 и 3000 души. Смъртните случаи от грипния вирус А(H1N1) в страната досега са пет. Всички починали са имали допълнителни рискови фактори за здравето си, които са довели до усложнения...

 
добави в:
 
Още по темите:
грипът А/H1N1    заболявания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.