zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Не спете заедно!



Не спете заедно!

Вредно е и за съня и за отношенията в двойката, сочи проучване.

15 октомври 2009, здраве.bg

Двойки смятат, че това да спят заедно е израз на емоционална близост, но всъщност с това те си правят лоша услуга – да спиш с друг човек в леглото е вредно за съня, а и за отношенията между партньорите изобщо, твърдят британски учени.

Според тях, навикът двойката да споделя едно и също легло по-често е причина за кавги и разногласия – например заради хъркането, издърпването на завивките или сблъсъка на телата едно в друго през нощта.

Проведената от британските психолози анкета показва, че 2/3 от двойките, които спят заедно, са по-скоро недоволни от този факт.

“Исторически погледнато мъжът и жената са спали на различни места. Съвременната традиция да се спи в едно легло е станала популярна след идването на индустриалната революция, когато хората са започнали да се преселват в градовете - в малки апартаменти с ограничена жилищна площ”, обясняват резултатите от изследването неговите автори. Те напомнят също така, че лошият сън е потенциална причина за появата на депресия, сърдечни заболявания, инсулти, нарушения в работата на белите дробове, пътно-транспортни произшествия и развод.

“За съжаление качественият сън продължава да се игнорира от мнозина като важна част от здравословния начин на живот”, обобщават психолозите, цитирани от Би Би Си.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.