zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Когато сме решили да се храним разумно



Когато сме решили да се храним разумно

Не е нужно да се избягват изцяло мазнините. Просто те трябва да дават до 35% от общите калории.

5 начина да започнем с най-лесното когато става дума за мярка в количеството храна.

здраве.bg

... не и с излишно количество калории – ако не се движите достатъчно, няма как да ги изразходите. Един среден плод съдържа само 60-80 калории – много по-добър избор от енергийното десертче (в него калориите са около 4 пъти повече). Но задължително хапнете нещо – ако не сте яли 4-5 часа, ще почувствате умора независим колко малко сте се движили.

За пиене...

Просто вода. Изчислено е, че жените трябва да пият по около 2 л вода (течности) на ден, а мъжете – по около 3 л. В противен случай се стига до дехидратация, която идва заедно с умората. Избягвайте кофеинови напитки – те също дехидратират. Все пак – ако пиете по повече от 2 чаши кафе на ден, е добре да добавите към нормата си 1-2 чаши вода - за да компенсирате.

Не се страхувайте от мазнините

Вярвате или не, здравословна храна с малки количества мазнини може да направи повече за талията ви, отколкото ако винаги подбирате храни без мазнини. Диетолозите са установили, че ако следвате диета с умерено консумиране на мазнини (към 35% от общите калории) ще свалите до 5 кг много по-лесно, отколкото ако общото количество на мазнини в храната е под 20% (от общите калории). Режимът на хранене с умерено количество мазнини засища по-бързо, т.е. намалява риска от преяждане.

Но от друга страна режим на хранене с прекомерно съдържание на мазнини не само повишава риска от сърдечна недостатъчност, но и намалява отделянето на енергия и прави човек по-ленив. Затова - опитвайте се да си набавяте повечето мазнини от здравословния мононенаситен вид - такива, каквито се съдържат в зехтина, фъстъченото масло и ядките.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.