zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Високите токчета трайно деформират крака



Високите токчета трайно деформират крака

здраве.bg

Женските обувки с високи токчета водят не само до сериозни болезнени симптоми в петите и ставите на краката, но и до трайното им увреждане, показват резултатите от изследване, проведено в Бостън, Масачузетс. По време на своите наблюдения, учените от Institute for Aging Research of Hebrew SeniorLife в продължение на 8 години са обобщили данни за повече от 3300 души.

Болезнените симптоми в коленете и ставите на краката са сред 20-те основни причини за търсене на помощ от физиотерапевт. Тези симптоми са характерни особено за жените над 65 г., които дълго са използвали обувки на високи токчета.

“Въпреки това почти 64% от жените продължават редовно да носят обувки, сандали и ботуши с токчета не по-ниски от 10 см”, съобщават ортопедите пред Ройтерс и съветват: “Добрите обувки имат специални подметки и други особености, които смекчават ударите от допира на краката със земята и така предпазват краката от умора и напрежение. При ходене петите и глезените поемат върху себе си цялата тежест. Затова удобните обувки с нисък или без ток са основна предпоставка за намаляване на риска от трайни увреждания в краката в напреднала възраст”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.