zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Полза от кризата? Ставаме по-здрави!



Полза от кризата? Ставаме по-здрави!

5 октомври 2009, здраве.bg

Икономическите кризи имат поне един неочакван ефект – те водят до по-добро здраве, защото намаляват броя на пушачите и хората, злоупотребяващи в алкохол, броят на травмите и случаите на стрес на работното място намаляват, твърдят учени.

Хосе Тапия Гранадос и неговите колеги от университета на щата Мичиган са изследвали промените в здравето на хората както преди периода на Голямата депресия, така и след нея. Те са анализирали данни за периода от 1920 до 1940 г.. В началото 20-те години се е наблюдавал невиждан икономически подем, последван от Голямата депресия, започнала през 1926 г. и достигнала своя пик през 1932 г.. След това икономиката е започнала да се възстановява и този процес продължава без прекъсване до Втората световна война.

Основните причини за смъртността през тези години са били сърдечно- съдовите заболявания, грипът, пневмонията, ракът, туберкулозата, пътно-транспортните произшествия и самоубийствата.

Тенденциите в промените на икономическото оздравяване на страната са се оказали противоположни на физическото здраве на хората - етапите на икономически растеж са били съпроводени с увеличаване на нивото на смъртност, а влошаването на икономическото състояние е водело до увеличаване на продължителността на живот.

В резултат на различни заболявания в разгара на Голямата депресия са умирали средно 100 на 100 хиляди души, докато непосредствено преди кризата този показател е бил 150. По време на депресията са се увеличили само случаите на самоубийство.

Особено ясно тези тенденции могат да бъдат видени при статистиката за продължителността на живот. По време на икономическия растеж през 1921-26 г. при мъжете тя е намаляла с над 8 години, а при жените - със 7,4. При последвалата икономическа депресия продължителността на живот се е увеличила средно с 8 години и при двата пола.

Според учените, този нелогичен на пръв поглед факт се дължи най-вече на намаляване на количеството на употребявания алкохол и цигари в тежките икономически години. Освен...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.