zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да надхитрим грипа!Да надхитрим грипа!

7 съвета, които може да са ви от полза.

здраве.bg

Има ли опасност да се заразите с грип тази есен или зима? Мнозина сигурно ще сметнат, че въпросът е почти риторичен, но всъщност единственото, което е сигурно е, че има голяма вероятност да бъдете изложени на микробите, причиняващи заболяването. Скорошен доклад сочи, че от 20 до 40% от хората най-вероятно ще имат симптоми на някакъв вид грип и в повече от половината от случаите ще има нужда от лекарска намеса.

А дали ще се заразите или ще предадете вируса на друг, зависи до голяма степен от личните ви хигиенни навици. По-долу ви представяме 7 прости начина за здравословно поведение, които ще предпазват вас и околните от грипа.

1. Ваксинирайте се

Според експертите, засега това остава най-ефективния начин да се предпазите от болестта. “Без значение колко добре си миете ръцете, винаги ще имате нужда да дишате”, казва д-р Робърт Белш, професор по медицина и педиатрия в Университетското медицинско училище в Сейнт Луиз, щата Мисури и директор на центъра за ваксини в същия град, където се извършват клинични изпитания върху ваксина срещу новия грип. “Ако вдишате грипните аерозолни капчици (които са невидими и могат да достигнат до Вас дори от 3 метра разстояние), е напълно възможно да се заразите с грип.”

Затова ваксините са толкова важни. Те карат тялото още в най-ранен етап да създаде имунен отговор срещу грипа още преди да сте се изложили на заразата.

Петте групи в най-висок приоритет са:
- бременните жени;
- грижещите се за бебета под 6 месечна възраст;
- здравните работници;
- здравите хора на възраст между 6 месеца и 24 години;
- хората между 25 и 64 години със скрити хронични заболявания като например сърдечна недостатъчност и астма.

2. Редовно си мийте ръцете

Това е един от най-ефективните начини да задържите надалеч грипните вируси. Дори да сте в допир с причинителя на грипа (използвайки например химикалка в офиса, по която има вируси), ако измиете ръцете си преди да си докоснете лицето, шансът микробите да достигнат до очите...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    заболявания    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.