zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ревността е като отровата: в малки дози лекува, в големи е смъртоносна



Ревността е като отровата: в малки дози лекува, в големи е смъртоносна

Тест в три части за оценка на трите аспекта на ревнуването: мисли, емоции и поведение.

ТЯ.bg

Ревността унищожава дори най-здравите отношения. Ние осъзнаваме това, но нищо не можем да направим: ако любимият ни дава „повод”, ревността напълно ни завладява. Защо е толкова трудно да се освободим от това чувство?

Смята се, че най-разпространената причина за ревността е неувереността в себе си и чувството за незащитеност. Ако човекът не обича себе си или в миналото си е преживял някакво предателство, той не може напълно да се довери на партньора си. И обратното - ако сте уверени в себе си, вие няма да се съмнявате, че вашият партньор иска да бъде с вас.

Как да се преборим с ревността? Първо, трябва да разберем себе си и да открием причината. Може би тя е свързана с някакъв детски проблем? Или с изневярата на бившия ви партньор? Или с понижената ви самооценка?

След това трябва да поговорите с партньора си и да си създадете честни „правила на играта”. Например, ако го ревнувате от неговите приятели, трябва да обсъдите колко време ще прекарва с тях и да намерите компромис.

Да обуздаете ревността си ще ви помогне и следното упражнение. То трябва да се прави в напълно спокойно състояние и затова, ако сте ядосани на партньора си, отложете го за по-късно. Необходими са ви два листа хартия. Разделете първия на две колони: едната с надпис „Какво поражда ревността ми?”, в която запишете всичко, което е било причина за вашата ревност в миналото ви, а другата озаглавете „Мисли и чувства”, в която се опитайте да опишете какво сте усещали по време на тези събития.

Вторият лист също трябва да се раздели на две колони. Първата да бъде „Какво мога да направя, за да помогна на себе си?”, а втората – „Как моят партньор може да ми помогне?”. Запишете всички идеи, които ви хрумнат.

Следващият етап е обсъждане на резултатите с партньора. Ако той също е ревнив, можете да го помолите да направи това упражнение самостоятелно, а след това да обсъди вашите бележки. Но ако той не е ревнив, споделете с него мислите си. Това ще ви помогне да се разберете и намерите общ...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.