zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Цветът на лицето издава настроението



Цветът на лицето издава настроението

Хората подсъзнателно усещат какво чувства техния събеседник.

здраве.bg

Повечето от нас природата е дарила с така нареченото трихроматично зрение. Това означава, че всъщност ние виждаме само три цвята - червен, син и зелен, а всичко останало възприемаме като смесване на тези цветове (изключение правят само далтонистите). Такъв тип зрение притежават още само някои примати, докато останалите животни възприемат само два оттенъка - син и червен.

Върху това, защо природата е “решила”, че на човека му е необходимо с такава точност да различава цветовете, учените разсъждават дълго време и дават най-различни обяснения.

Ново схващане се базира на сензационни изводи - това зрение ни е “дадено”, за да можем да се разбираме един друг, като различаваме емоциите по цветова гама.

Изследователи от Калифорнийския технологичен институт твърдят, че умението да се различават цветовете се явява водещо в процеса на взаимното разбиране, при което първото възприятие става именно по цвета на лицето на човека, с когото контактуваме.

Според американските учени всички цветни реакции – гняв и злоба (от които се изчервяваме), страх (от който кожата ни придобива син оттенък), болка (от която лицето става синьо или жълто-зелено), точно се поместват в тези три цвята, които сме способни безгрешно да различим, и служат като комуникативно средство.

С този факт се обяснява и защо лицето на човека и приматите с трихроматично зрение не е покрито напълно с коса - в противен случай ние не бихме разпознали първите признаци за промяна на настроението, които се изразяват със съвсем слабо изменение в цвета на лицето.

В резултат това, което ние наричаме интуитивно усещане, в действителност се оказва реален факт, резултат от нормалния процес на осъзнаване на цвета (чрез специални цветови рецептори), това смислово натоварване, което той носи, и разшифроване, което е заложено в човешкото съзнание от природата.

Правилата са прости: искате ли по-добре да разбирате заобикалящите ви хора, да се научите да избягвате конфликтите и лъжата?
Тогава гледайте събеседника...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.