zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За какво говорят ръцете ни



За какво говорят ръцете ни

Изследванията на пръстовите отпечатъци напредват, но неизвестните все пак остават много.

здраве.bg

... Ако нямахме папилярни линии, чашите, чиниите, химикалите и останалите предмети с полирана повърхност щяха да се изплъзват от ръцете ни. Тези линии са ни необходими и за по-пълното опознаване на заобикалящия ни свят. Именно в това се крие техният главен биологичен смисъл.

Учени от канадския университет на провинция Алберта твърдят, че по съотношението дължина на показалеца и безименния пръст може да се съди за нивото на агресивност у човека. Колкото по-къс е показалецът в сравнение с безименния пръст, толкова по-шумно и агресивно е склонен да се държи той. Това обаче важи за мъжете. При жените такава закономерност не е установена.

Причините за това учените обясняват с вътреутробното развитие на мъжкия организъм. Ако по време на бременността плодът от мъжки пол е подложен на интензивното въздействие на тестостерон, безименният пръст расте по-бързо, отколкото показалецът.

Тази теория почти съвпада с откритието, направено скоро от британски учени от университета “Кембридж”, които са установили, че най-успешните брокери на лондонската борса притежават безименни пръсти по-дълги от показалците - за 20 месеца те са работили 11 пъти повече, в сравнение с останалите си колеги.

Друго изследване, проведено от английски учени, показва ,че мъжете, които имат показалец по-къс от безименния пръст, по-често постигат успехи в спорта и в... любовта. Според тях това е логично - тестостеронът отговаря не само за агресията, но и за желанието да се доминира, покорява, завладява, което е еднакво необходимо и на спортиста, и на донжуана.

Но има и по-малко приятни новини – например предположението, че мъжете с къси показалци са с по-висок риск от аутизъм и имунен дефицит.

Разбира се, има някаква логика да се вглеждате в ръцете си. Но все пак не бива да се забравя, че става дума само за предразположеност. В крайна сметка ще бъде ли човек агресивен, успешен, материално обезпечен зависи най-вече от неговото възпитание, образование и ум.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.