zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Забраниха газираните напитки и чипса в училищните лавки



Забраниха газираните напитки и чипса в училищните лавки

30% от децата в първи клас са с наднормено тегло.

20 август 2009, news.bg
четете още в news.bg


... а птичето месо задължително да е без кожа. Телешкото, свинското и агнешкото месо трябва да са без видими мазнини, а колбасите вече се изключват като вариант за основно ястие.

Контролът по спазването на наредбата на МЗ се възлага на РИОКОЗ, като глобите и имуществените санкции варират от 100 до 5000 лева.

През последните години у нас има тревожна тенденция за увеличаване на децата с наднормено тегло и със затлъстяване, каза на пресконференция в Министерството на здравеопазването проф. Стефка Петрова - заместник-директор на Националния център по опазване на общественото здраве.

Тя съобщи, че от 1997 г. се правят в България национални проучвания за затлъстяване сред цялото население, както и сред децата от 7 до 18-годишна възраст.

Национално представително проучване от 2008 г. сред първокласниците установи, че 30% от децата в първи клас са с наднормено тегло, като 17% от тях са със свръхтегло, а 13% - със затлъстяване, каза проф. Петрова.

По думите й това е много сериозен проблем, тъй като е свързан с увеличаването на риска за диабет в ранна детска възраст, както и с появата на хипертония при децата.

Проф. Стефка Петрова отбеляза, че децата с наднормено тегло се чувстват изолирани в училище и много по-трудно се приобщават към училищната среда.

Изпълнителният директор на УСБАЛ по детски болести Мария Екимова съобщи, че при децата със затлъстяване рискът за алергии е с 26% по-висок от този при децата с нормално тегло, а рискът към хранителните алергии е с 59% по-висок при затлъстелите деца.

По думите й до 7-годишна възраст хранителните навици у децата се изграждат в семейството, а след тази възраст - в училището.

Д-р Екимова каза още, че на година в тяхната болница идват по 100 деца с новооткрит диабет. През 2008 г. при нас постъпиха 182 деца със затлъстяване, като тази тенденция се запазва и за първата половина на 2009 г., допълни тя.

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    нормативи    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.