zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Недостигът на слънце пречи на мозъка да работиНедостигът на слънце пречи на мозъка да работи

13 август 2009, здраве.bg

През последния летен месец си заслужава да прекарваме повече време навън - на слънце , съветват американски учени, според които отсъствието на слънчева светлина води до влошаване на когнитивните функции на мозъка.

Изследователите от Университета на щата Алабама са достигнали до този извод, след като са анализирали годишните сводки на НАСА за измерване на слънчевите лъчи в различни части на света и са ги съпоставили с данните за здравето на над 14 хиляди души.

Оказва се, че недостигът на слънчева светлина пряко влияе върху намаляването на познавателните способности на мозъка и води до депресивни състояния. Това съотношение остава значително дори след като бъдат взети предвид измененията в резултатите, свързани с отделните годишни сезони.

Заключението на специалистите е, че времето не само влияе силно върху нашето настроение, но и сериозно засяга мозъчната дейност.

Американските психотерапевти в научния екип смятат, че физиологичните механизми, които способстват за появата на сезонна депресия и емоционални разстройства, също така имат отношение към установените процеси в мозъка. Подобно на хормоните серотонин и мелатонин, ултравиолетовите лъчи въздействат на кръвообръщението в главния мозък и по този начин пряко влияят на неговата работа, обясняват невролозите от научния екип, цитирани от АМИ-ТАСС.

Според мнението на специалистите изясняване ролята на околната среда и годишните сезони в процесите, протичащи в човешкия мозък, могат да доведат до далеч по-правилно обяснение на психо-неврологичните заболявания, а и ще позволят да се създадат различни терапии за подобряване на всекидневната умствена работа.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.