zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Млякото ни прави по-здрави за цял живот



Млякото ни прави по-здрави за цял живот

Тези, които пият мляко и ядат млечни храни, растат по-здрави и живеят по-дълго.

28 юли 2009, здраве.bg

Това е заключението на изследване, проведено във Великобритания и обхванало период от почти 80 години.

Още през 30-те години на миналия век британски учени анализирали начина на живот и хранителните навици на почти 5000 деца. След провеждани периодично анкети и прегледи, преди дни бяха обявени резултатите от изследването, според които децата, в чиято диета редовно са присъствали млякото и млечните продукти, са израснали, като са боледували по-малко. Тази тенденция се запазила и по-нататък в техния живот – данните показват, че те страдат по-малко от сериозни и хронични заболявания, типични за напредналата възраст.

Значително по-малка част от тях умират по-рано от средната продължителност на живота, като случаите на инфаркт и инсулт са значително по-редки, отколкото при хората, които в детството си рядко са употребявали мляко и млечни храни, се казва още в статията за изследването, публикувана в списание “Харт” (Heart).

Млякото предпазва

Данните от проучването показват, че диетата, която включва от ранно детство мляко и млечни продукти, намалява риска от удар, с около 25%, като учените отдават това най-вече на по-големия прием на калций.

Според съвременните препоръки, за да си осигури достатъчно калций човек трябва да изпива всеки ден по 1 чаша (200 мл) мляко, да изяжда по 1 чаша кисело мляко (или йогурт) и малко парче сирене.

Млякото балансира

Редица проучвания доказват, че редовният прием на мляко сериозно намалява риска от удар, защото има свойството да регулира и понижава кръвното налягане.

Консумирането на млечни храни оказва влияние и върху производството на хормона IGF-1 (insulin-like growth factor 1), с чиито ниски нива отчасти се свързва риска от инсулт, инфаркт и сърдечно-съдови заболявания.
“Все пак препоръката ни е с напредване на възрастта да се подбират нискомаслени млека и млечни храни, без да се намалява количеството”, уточняват британските лекари, обобщили...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
деца    превенция    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.