zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да не се потимКак да не се потим

здраве.bg

Хората се потят при наличието на няколко основни фактора: при температура над 20-25 градуса С, при физическо натоварване, под влияние на силни емоции.... През лятото тези фактори често се съчетават, което логично води до увеличаване на изпотяването.

Най-популярните средства срещу потенето са т.нар. антиперспиранти - продукти, съдържащи вещества, които запушват протоците на потните жлези. При тяхното използване обаче, за да се избегне риска от дерматит и други кожни реакции, антиперспирантите трябва да се нанасят върху чиста суха кожа и задължително да се отмиват след най-много 6-8 часа. След това кожата трябва да си почива не по-малко от 4 часа.

Антиперспирантите най-общо са два вида: парфюмерийни и лечебни. В особено тежки случаи се преписват специализирани антиперспиранти, съдържащи алумохлорхексахидрат в концентрация до 40%.
Не по-малко ефективни в общите случаи са медицинските препарати, съдържащи триклозан и формалдехид, които спират отделянето на пот и неутрализират миризмата.

Върху участъците, където се задържа потта (стъпалата, под мишниците, гънките на корема и т.н.), може да се развие възпаление или дерматит. Проблемът с потта е особено чест при по-пълните хора, които редовно трябва да използват пудра, съдържаща ланолин и талк.

Измийте проблемните участъци от тялото си с топла вода и сапун, подсушете ги и нанесете пудрата. Колкото и да е нелогично на пръв поглед, според лекарите това е най-ефективният начин за премахване на възпаленията и дерматитите. Пудрата действа като антисептик, който способства за хлъзгането на докосващите се повърхности и предпазва кожата от претриване.

При повишено потене се препоръчват и всекидневни горещи вани, след които подсушените критични места трябва да се обработят с пудра с примеси на борова и салицилова киселина.

Ако усещането “целият съм вир вода” възниква без обективни причини, вероятно става дума за хиперхидроза. При наличие на такъв проблем хората се обливат с пот дори при най-незначителното...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    заболявания    
 

more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.