zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Почти 1000 животински вида са изчезнали само за последните 4 г.



Почти 1000 животински вида са изчезнали само за последните 4 г.

сибирският тигър е сред малкото животински видове, чийто брой се е увеличил пред последните години. (фото: infovisual.info)

28 юли 2009, здраве.bg

През последните 4 години са прекратили своето съществуване 869 животински вида, регистрирани в Червената книга. Тези тревожни факти се съдържат в доклада на Световния съюз по опазване на природата, в дейността на който участват 140 страни.

Изследването със заглавие „Дивата природа в променящия се свят” посочва списък на 1159 видове животни, заплашени от унищожение. 869 от тях вече напълно са изчезнали, а 290 са класифицирани като „вероятно изчезнали”.

Някои видове риба, обитаващи пресноводните басейни (38% в Европа и 28% в Източна Африка) се намират на границата на изчезване поради недостига на вода в тези региони. 17% от 1045 видове акули и 6 от 7 видове морски костенурки са застрашени от опасност от измиране.

Състоянието на почти 1/3 от земноводните и 1/4 от бозайниците, както и 28% от иглолистните растения предизвикват сериозни опасения у еколозите.

За щастие има и някои положителни констатации. Например през 2007 г. амурският тигър бе изваден от списъка на измиращите животни – ако преди половин век в Далечния Изток са били преброени само 40 такива тигъра, то днес популацията им достига 520, съобщава Асошиейтед Прес.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.