zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

“Розовите очила” наистина съществуват



“Розовите очила” наистина съществуват

Доброто настроение помага на хората да виждат повече, показва изследване.

9 юни 2009, здраве.bg

Изразът „ да гледам през розови очила” не е метафора, а биологическа реалност. В добро настроение хората са способни да виждат повече, отколкото когато са в лошо, съобщават психолози от университета на Торонто, Канада, цитирани от Journal of Neuroscience.

“Доброто и лошото настроение променят режима на работата на зрителната кора на главния мозък и това как виждаме. Когато хората са в добро разположение на духа, зрителната кора получава повече информация, а лошото настроение води до „тунелно зрение”, отбелязва ръководителят на научния екип проф. Адам Андерсън.

С помощта на магнитно-резонансната томография психолозите са наблюдавали как мозъкът обработва визуалната информация, когато човекът се намира в лошо, добро и „неутрално” настроение.

В продължение на 0,3 секунди на участниците в експеримента са били показвани колажи състоящи се от малка снимка на лице, обкръжена от „пейзаж”. За да се съсредоточи вниманието на участниците върху лицето, те са имали задачата да определят пола на човека.

“Оказва се, че в лошо настроение хората виждат лицето в центъра, но не различават заобикалящия го „пейзаж”. А в добро настроение те виждат както лицето, така и всичко останало”, се казва в статията.

Според изследователите обаче доброто настроение „разширява прозореца, през който ние гледаме света”, но от друга страна то може да доведе и до разсейване на вниманието.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.