zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

9 причини да намалим кафето



9 причини да намалим кафето

След 2-3 чаши кафе, най-добре преодолейте желанието си за още, като пиете чай.

или дори да го откажем.

здраве.bg

... Резултатите от друго изследване показват, че употребата на повече от 100 мл кафе дневно води до понижаване на теглото на бебето, а ниското тегло е маркер за бъдещи здравословни проблеми.

4. Кафето прави съня безпокоен и разпокъсан. Хората, прекалили с употребата му, трудно заспиват, събуждат се през нощта или страдат от безсъние. Започвайки утрото с чаша кафе, човек внася промени в естествения енергиен цикъл на организма. Сутрин в тялото се наблюдава повишаване на нивото на кортизола, който помага за пълното събуждане и придобиване на типичната за деня работоспособност. Кафето, което употребяваме като своеобразен енергиен тоник, разрушава цикъла на естествената активност и вътрешният биологичен часовник започва да работи с неясен цикъл ден-нощ.

5. Към кафето се привиква, а освен това кофеинът притежава способността да отнема повече енергия отколкото да дава. Ако организмът се нуждае от повече от 2 чаши кафе дневно, това вече е симптом за проблем. Ако не бъде удовлетворена, постоянната потребност от кофеин предизвиква раздразнителност, безпокойство, сънливост и пристъпи на депресия. Обикновено дискомфортът (както душевният, така и физическият) се появява на всеки 3 часа: именно за този период отслабва действието на постъпилия в тялото кофеин.

6. Кафето води до обезводняване, тъй като кофеинът е умерено диуретично средство. За нормализиране на водния баланс човекът трябва да изпива не по-малко от 6-8 чаши води дневно. Големите дози кофеин оказват и слабителен ефект, нарушават хармоничното съотношение на микроелементите и полезните вещества в организма. Кофеинът влияе негативно и на така важния за жизнените функции калий. Заради всичко това, ако пиете повече кафе, специалистите препоръчват да се приемат и повече витамини.

7. Кафето нарушава функциите на надбъбречните жлези, като способства за поддържането на високото ниво на кортизола и адреналина в кръвта (а именно това са хормоните на стреса). Изработването им заставя организма постоянно да се намира в състояние...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.