zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Тъмнокосите по-често стават пушачи



Тъмнокосите по-често стават пушачи

Хората с тъмен цвят на косата и кожата по-лесно привикват към никотина, но по-трудно се отказват от цигарите.

25 май 2009, здраве.bg

Навикът за пушене зависи от цвета на косата и кожата. Колкото по-тъмен е той, толкова повече човек е предразположен към никотиновата зависимост, твърдят американски учени.

Според изследователите от Държавния университет на Пенсилвания тъмнокожите хора и тези с тъмна коса, са в много по-голяма степен зависими от никотина и съответно те страдат по-често от заболявания, свързани с пушенето.

Учените обясняват зависимостта с пигмента меланин, който придава тъмния оттенък на косата и кожата. Меланинът се произвежда по естествен път в организма и количеството му зависи от времето, което прекарваме на слънце.

Според американските учени именно високото ниво на това вещество обуславя пристрастието на човека към тютюна: “Концентрацията на меланина е пряко свързана с количеството цигари, които човек изпушва, а също и с нивото на никотиновата зависимост и въздействието на никотина върху организма, пояснява Гари Кинг, автор на изследването, цитиран от Ройтерс.

Според една от версиите съставът на меланина е сходен с този на никотина, а според друга – пигментът е способен да се свързва с никотина и така да се натрупва по-бързо в организма и по-дълго да се задържа в клетките: “Това води до стремително развиваща се и силна зависимост. Оказва се, че за да изпитва зависимост към цигарите русокосите трябва да пушат дълго и редовно, докато за брюнетите е достатъчно да изпушат 2-3 цигари и вече им е трудно да се откажат от тях”.

“Хората с голямо количество меланин са склонни към определен тип употреба на никотина и при тях по-често се срещат здравословни проблеми, предизвикани от пушенето. Освен това зависимостта при тези хора по правило е по-тежка отколкото при хората със светла кожа”, добавя Гари Кинг.

Учените подчертават още, че бъдещи изследвания, проведени в различните периоди от годината и в различни географски зони, ще дадат възможност да се игнорира влиянието на сезонните фактори (например загара).

“Освен това не бива да се забравя, че на необходимостта от никотина...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.