zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

6 начина да преборим умората



6 начина да преборим умората

Повечето на брой, но по-малки хранения осигуряват на организма постоянен приток на енергия.

здраве.bg

... и рядко, но обилно хранене е типично за съвременния човек. Мярката трябва да бъде в основата на всичко - интензивният спорт или стриктната диета от своя страна могат да причинят недостатъчен прием на калории, т.е. пак да доведат до изтощение.

Затова си набавяйте достатъчно храна през деня, като това трябва да се съобразява с пола, възрастта, телосложението и нивото на активност. Високо-интензивните тренировки изискват най-вече по-висок прием на белтъчини.

Противопоказно е да приемате всичките си калории в едно или две дневни хранения. Вместо това яжте по малко 5-6 пъти на ден. По-честите и малки хранения поддържат нивата на инсулин постоянни и осигуряват стабилни нива на енергия през целия деня.

Консумирайте богати на желязо храни

Желязото позволява на кръвта да пренася кислорода до клетките. Лишен от достатъчно кислород, мозъкът не може да изпълнява правилно своята функция, а това води до появата на умора.

Недостатъчният прием на желязо е по правило по-често срещан проблем при жените. Ако подозирате, че не консумирате достатъчно от този минерал, можете да увеличите приема му, като ядете червени меса, черен дроб, спанак, кайсии.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.