zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 не дотам приятни изненади по време на бременност



10 не дотам приятни изненади по време на бременност

… и как да се справим с тях.

здраве.bg

... проблеми, напр. кръвни съсиреци. В такъв случай краката обикновено са подути, зачервени и болезнени на допир. Ако получавате подобни оплаквания се свържете с вашия лекар за консултация.

7. Болка в областта на седалищните части

По време на бременност е възможно бебето да притиска нервите, разположени близо до гръбначния стълб. Това може да доведе до ишиас - състояние, което причинява парещо усещане, вкочаненост или изтръпване в седалищната област. Други симптоми могат да бъдат болка в кръста, в задната част на бедрото или болка, придвижваща се надолу по крака.

Това състояние може да създаде доста дискомфорт, а вашият лекар едва ли ще помогне – освен със съвет – например, за временно облекчение да наложите топла възглавница върху проблемната зона.

8. Вагинален сърбеж

Това се дължи най-вече на увеличения брой патогенни гъбички във вашето тяло, което е резултат на нормално отслабената имунна система по време на бременност.

Хранителният режим може да повиши риска от гъбична инфекция, особено, ако повече наблягате на млечните продукти като сладолед, кисело мляко, сирене и прясно мляко. Тъй като калцият е много важен за нормалното развитие на вашето бебе, търсете храни, които са богати на калций и същевремено не са млечни продукти. Такива са спанакът, бобовите растения, (вкл. соята), житните растения и консервираната риба с кости.

9. Варикоза на вагиналните вени

Това са вени със зигзагообразна форма, които се образуват обикновено в последните 12 седмици на бременността. Тогава е периодът, в който главата на бебето се разполага в малкия таз и притиска вените на влагалището, като ги оголемява.

Те изглеждат неприятно, но обикновено не крият опасност. Някои акушерки препоръчват 1/4 чаена чаша английска сол във влажна кърпа, като предварително сте я разбъркали с вода, докато се получи смес с консистенцията на паста. След това я поставете на проблемните вени за 10-15 минути, като прилагате съвсем лек натиск. Солта ще стимулира кръвообръщението...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    9 месеца    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.