zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се изтръгнем от капана на депресиятаКак да се изтръгнем от капана на депресията

Жените са много по-уязвими в емоционално отношение от мъжете.

ТЯ.bg

... с депресията.

На депресивното разстройство трябва да се обръща нужното внимание, тъй като организмът в това състояние се нуждае от незабавна помощ.
На първо място трябва да се научим да променяме отношението си към ситуациите. Когато човек има някакъв проблем, вниманието му е фокусирано единствено върху него и той трудно може да види различните възможности за разрешаването му и да почерпи от наличните си ресурси. Ето защо дефокусирането от проблема е първата необходима стъпка за преодоляването му. Подобно дефокусиране може да се постигне с различни методи и техники. За да откриете най-добрия начин за вас, е добре да потърсите помощта на психотерапевт, който ще ви помогне да стигнете до решението.

За профилактика на депресията трябва също да се стимулират собствените серотонин-енергийни системи. Това може да се постигне с нещо толкова елементарно като по-честото пребиваване на слънце. Слънчевият лъч, попадайки върху ретината на окото, се превръща в нервен импулс, който дава на нервната система команда за увеличаване на производството на серотонин. При липса на слънце използвайте изкуствена светлина - макар и не толкова интензивно, тя също помага за справяне с депресията.

Желателно е да употребявате редовно продукти, способстващи за изработването на серотонин и съдържащи витамин Е, витамини от група В и фолиева киселина, които са необходими за укрепването на нервната система.

Друго средство за борба с депресията е екотерапията - т.е. общуването с природата, както и физическата активност. Психолозите препоръчват на хората, страдащи от депресия, по-често да посещават паркове и градини, да си правят излети сред природата. Изследванията показват, че общуването с природата в 90% от случаите подобрява настроението. Същото важи и за физическата активност. В много случаи само заниманията с физически дейности или спорт е достатъчно да излезете от капана на депресията.

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.