zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да изгорим излишните мазниниКак да изгорим излишните мазнини

Далеч не всички упражнения допринасят за стопяване на натрупаните мазнини.

6 разпространени заблуди как се отслабва.

здраве.bg

Проблемът с наднормените килограми и как да ги намалим вълнува днес повече хора от когато и да било. Пазарът бързо реагира на повишеното търсене – както на информация, така и на продукти, помагащи на отслабването. Но от медицинска гледна точка много от популярните и широко рекламирани методи са абсурдни и дори вредни.

Заблуда №1 - ако спазваш диета, ще отслабнеш, тъй като организмът изгубва значително количество мазнини

Всъщност всичко зависи от хормоналния фон. Много хора ядат всичко и без ограничения и не напълняват.

Ограничаващата диета е стрес за организма, който се опитва да компенсира аномалиите, произвеждайки хормони на стреса (например кортизол), който постепенно влошава работата на мускулите и сухожилията. Влошава се и състоянието на кожата, могат да възникнат здравословни проблеми. А мазнините си остават.

За да се изгорят те, а не мускулната маса, трябва да се приемат храни с високо съдържание на белтъчини и да се правят интензивни физически упражнения.

Заблуда №2 - всяка мазна храна е вредна и трябва да се откажем от нея

Мазнините се делят на наситени и ненаситени. Първите не се усвояват достатъчно от организма и остатъчното количество се наслоява под кожата. Вторите се усвояват бързо и ускоряват обмяната на веществата.

Ако напълно се прекрати употребата на мазнини, организмът не получава всички нужни му вещества и се нарушават обменните процеси в организма. Затова дори да спазвате ограничаваща диета, продължете да приемате продукти, съдържащи ненаситени мазнини - риба, ядки и др.

Заблуда №3 - през нощта не трябва да се яде, защото храната не се усвоява и се превръща в мастни наслоения

Определящо е за каква точно храна става дума. Употребата на продукти, съдържащи белтъчини, ускорява производството на хормона на растежа, който “изразходва” подкожните мазнини. Докато въглехидратите способстват за изработването на инсулин и затова не са подходящи преди сън.

Заблуда №4 - за да отслабнем, трябва да се движим

Мазнините...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    хранене и диети    
 

more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.