zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Любовта е повече от романтично преживяване



Любовта е повече от романтично преживяване

26 февруари 2009, здраве.bg

В ранните си години не бива да се влюбвате страстно, ако искате да откриете щастливата си любов в по-солидна възраст, съветват британски учени, цитирани от в. “Гардиън”.

“Ако светът беше съвършен, ние щяхме да помним от втората, а не от първата си любов”, твърди социологът Малкълм Брайнин от Института по социални и икономически изследвания към университета на Есекс.

Изследвайки случаи на щастливи двойки, водилии продължителен съвместен живот, той е установил, че страстната първа любов може да се превърне в нереалистично мерило, заради което по-късните отношения с нови партньори неизбежно ще изглеждат скучни.

Антропологът Хелън Фишър от университета “Ръджърс” (Ню Джърси, САЩ) пък твърди, че е открила неопровержими материални доказателства за трайността на романтичната любов. Изследвайки чрез компютърен томограф мозъчната дейност на двойки с повече от 20 г. щастлив съвместен живот, тя е установила, че активността на мозъка при тях е сходна с показателите на хората, чийто любовен роман продължава по-малко от половин година.

“Очевидно романтичната любов е призвана да бъде не само тласък към сближаване на двойката, но и да запазва и укрепва продължителните отношения”, отбелязва Фишър.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    секс и здраве    психология    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.