zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Любовта е повече от романтично преживяванеЛюбовта е повече от романтично преживяване

26 февруари 2009, здраве.bg

В ранните си години не бива да се влюбвате страстно, ако искате да откриете щастливата си любов в по-солидна възраст, съветват британски учени, цитирани от в. “Гардиън”.

“Ако светът беше съвършен, ние щяхме да помним от втората, а не от първата си любов”, твърди социологът Малкълм Брайнин от Института по социални и икономически изследвания към университета на Есекс.

Изследвайки случаи на щастливи двойки, водилии продължителен съвместен живот, той е установил, че страстната първа любов може да се превърне в нереалистично мерило, заради което по-късните отношения с нови партньори неизбежно ще изглеждат скучни.

Антропологът Хелън Фишър от университета “Ръджърс” (Ню Джърси, САЩ) пък твърди, че е открила неопровержими материални доказателства за трайността на романтичната любов. Изследвайки чрез компютърен томограф мозъчната дейност на двойки с повече от 20 г. щастлив съвместен живот, тя е установила, че активността на мозъка при тях е сходна с показателите на хората, чийто любовен роман продължава по-малко от половин година.

“Очевидно романтичната любов е призвана да бъде не само тласък към сближаване на двойката, но и да запазва и укрепва продължителните отношения”, отбелязва Фишър.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    секс и здраве    психология    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.