zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бременност и фитнес са съвместими



Бременност и фитнес са съвместими

Бременността не означава, че трябва да се откажете от гимнастиката.

Упражненията са бременни обаче са специфични.

здраве.bg

Според гинеколозите, ако бременността протича нормално, бъдещата майка не само може, а и е препоръчително да се занимава с фитнес, като тренировките трябва да бъдат съобразени с триместъра, в който е тя. Особено важно е да се наблюдават реакциите на организма на всяко натоварване и да не се прекалява с усилията.

Тренировките трябва на първо място да са редовни – 3-4 пъти седмично (1,5-2 часа след ядене). Интензивното натоварване не трябва да продължава повече от 15 минути (тук всичко е индивидуално и зависи от състоянието и опита в тренировките). Задължително трябва да се изключат всички упражнения със задържане на дишането.

Пулсът трябва да се контролира постоянно, за да не надвишава в никакъв случай 130-140 удара /мин. За контролиране на дишането може периодично да се прави “разговорен тест”, т .е да се следи за възможността да се говори спокойно по време на упражненията.

Първи триместър (до 16-та седмица)

През този период се полагат основите на органите и системите на плода, матката увеличава своите размера. Организмът на жената се приспособява да живее и функционира не само за себе си, но и за детето. Нараства натоварването върху вегетативната нервна система, а това често води до гадене, запек, подуване на стомаха. Особено рязко се увеличава потребността на тъканите от кислород.

Тренировките трябва да имат за цел да активизират работата на сърцето и съдовете, белите дробове, да нормализират функцията на нервната система, да повишат общия психоемоционален тонус. Следва да се изключат упражненията, свързани с вдигане на краката и рязката смяна на положението на тялото.

Твърде интензивните тренировки могат да предизвикат прекъсване на бременността.

Втори триместър (от 17-та до 32-та седмица)

През него нерядко да се наблюдава неустойчивост на кръвното налягане (с тенденция към повишаване). Плацентата се включва в обмяната на веществата – изработваните от нея естрогени и прогестеронът увеличават още размера на матката и млечните...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    9 месеца    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.