zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

6 хранителни вещества, особено необходими на жените



6 хранителни вещества, особено необходими на жените

Хлебните изделия са богати на фолиева киселина - витамин от групата В.

здраве.bg

Допреди 50 години здравословното меню, препоръчвано от диетолозите, беше еднакво за мъжете и за жените. Благодарение на многото изследвания, проведени през втората половина на миналия век, посветени на правилното хранене при двата пола, стана възможно да се определят и различните приоритети при тях.
Какво е особено необходимо жените да получават чрез храната, за да бъдат здрави. На този въпрос се опитват да отговорят специалистите от ediets.com

1. Фолиева киселина

Всъщност тя е витамин от група В, който е особено полезен за бременните (и тези, които искат да забременеят). Недостигът може да предизвика вродени неврологични дефекти у детето. Фолиевата киселина е необходима за образуването на нови клетки в организма, т.е. нейният недостиг веднага се отразява на състоянието на кожата, косата и ноктите. Освен това тя успешно противодейства на свръхпроизводството на друга киселина – хомоцистеин, която в големи количества води до повишен риск от инсулт, инфаркт, диабет, старческо слабоумие и други заболявания.
Според някои учени, фолиевата киселина помага за предотвратяването на депресията (в това число и следродилната).

Необходимата дневна доза е 400 микрограма (мкг).
Съдържа се в най-много в хлебните изделия - пълнозърнестия хляб, макароните, както и в спанака, зелето, ядките и бобовите растения.

2. Калций

Той е основен градивен елемент на тялото, като е особено важен за структурата на костите и зъбите. Калцият активира костния растеж и възпрепятства загубата на костна маса – проблем, от който жените страдат най-често и който води до остеопороза. Според резултатите от ново изследване, проведено от американски учени, повишената употреба на калция значително понижава и риск от рак на гърдата.

Необходимата дневна доза е 1000 милиграма (мг) до настъпването на менопаузата и 1200 милиграма след това. Това количество калций е най-добре да се приема 2 пъти дневно (по 500 -600 мг).
Съдържа се най-много в млечните продукти, бадемите...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    9 месеца    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.