zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За и против спортното хранене



За и против спортното хранене

здраве.bg

... , в това число зелен чай и кофеин. Според някои експерти, те повишават имунитета и увеличават способността на организма да изразходва калориите, способствайки за изгарянето на мазнините. Но други съветват да се избягва употребата на кофеин, тъй като превъзбужда нервната система.

Спорен е и въпросът за употребата на стероидите, които по своята структура са много близки до тестостерона. Практически те влияят на всички видове обмяна на веществата, а тяхното използване позволява за кратко време да се увеличи мускулната маса и да се намали процента на мастната тъкан.

Но според класификацията на спортните организации стероидите са допинг. Те предизвикват необратими промени в организма (например нарушение във функциите на имунната система, повишаване нивото на холестерола в кръвта), които увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания.

Прекомерната употреба на спортното хранене може да превърне положителния ефект от занимания с бодибилдинг и фитнес в отрицателни. Най-добре е то да бъде само допълнителен елемент към правилното физическо натоварване, като всеки трябва предварително да се посъветва с лекар и едва след това да реши кое е приемливо за него и кое не.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.